De fans zijn er weer klaar voor: de jaarlijkse brief van superbelegger Warren Buffett voor zijn aandeelhouders. Eén van de sleutelvragen: hoe gevoelig is Buffett voor de lage olieprijs?
Warren Buffett heeft wat uit te leggen aan de aandeelhouders van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Die kijken met spanning uit naar de jaarcijfers die dit weekend worden gepubliceerd. En meer nog naar de begeleidende aandeelhoudersbrief.
De 85-jarige superbelegger staat samen met zijn 92-jarige compaan Charly Munger nog altijd aan het roer bij Berkshire, dat decennialang beter presteerde dan de brede S&P 500-index. Maar sinds een aantal jaar heeft Buffett grote moeite om de brede marktindex te verslaan.
Slim beleggen door aandelen van bedrijven met een sterke marktpositie en goede winstvooruitzichten goedkoop in te slaan, is het handelsmerk van Buffett. Door de inmiddels gigantische omvang van Berkshire, dat op de beurs 327 miljard dollar waard is, wordt het wel steeds moeilijker om met nieuwe beleggingen het totale rendement van Berkshire op te krikken. Buffett is zelf de eerste om dat te erkennen.
S&P-500 Index
Afgelopen jaar was geen topjaar voor Berkshire Hathaway. De A-aandelen van het bedrijf zakten 12,5 procent, terwijl de brede S&P 500-index 1,4 procent won.
Buffett kijkt zelf graag naar de boekwaarde van zijn bedrijf - dus het verschil op de balans tussen de bezittingen en schulden. Die boekwaarde is waarschijnlijk wel gegroeid met zo'n 7,5 procent in 2015, denken analisten van Keefe Bruyette & Woods.
De consensus voor de operationele winst van Berkshire in 2015 ligt op 17,3 miljard dollar, volgens een peiling van Thomson Reuters.
Olie-gevoeligheid
Bij het doorpluizen van de cijfers van Berkshire zal dit weekend veel aandacht uitgaan naar één onderwerp: olie. Buffetts bedrijf is op verschillende manieren kwetsbaar voor de lage olieprijs, zo signaleert zakenkrant The Wall Street Journal.
Zo is er de deelneming in de Amerikaanse spoorwegmaatschappij BNSF Railway die olie en andere bulkproducten vervoert. BNSF was in 2014 goed voor ongeveer een vijfde van de winst van Berkshire, maar is gevoelig voor afnemende groei van grondstoftransporten als gevolg van lagere olieprijzen.
Ook autoverzekeraar Geico, een ander Buffett-bedrijf, heeft mogelijk een probleem. Analisten denken dat de combinatie van goedkope benzine en een aantrekkende Amerikaanse arbeidsmarkt leidt tot meer wegverkeer en dus meer ongelukken. Zoiets leidt tot hogere schadeclaims bij Geico.
Opvolging Buffett en Munger
Intussen lijkt het beleggingsteam van Buffett bij Berkshire juist te gokken op een herstel van olie-gerelateerde bedrijven. Eerder deze maand werd bekend dat Berkshire voor 400 miljoen dollar aandelen Kinder Morgan, een pijpleidingspecialist in de oliesector, heeft bijgekocht.
Naast informatie over de olie-gevoeligheid van Buffetts beleggingen zullen beleggers ongetwijfeld uitkijken naar hints over die ene vraag: hoe zit het met de opvolging van Buffett en Munger bij Berkshire?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl